Hoe weet je of het tijd is voor de volgende stap in je carrière? Of misschien wel heel iets anders? ‘Wat je in ieder geval niet moet doen is angstig blijven zitten waar je zit. Je moest eens weten hoe makkelijk je tegenwoordig kunt veranderen naar een baan die veel leuker is.’ Arbeidsbemiddelaar Sanne Claassen-Van Daal deelt haar ervaringen en geeft advies.

Zorg je wel goed voor jezelf? Met de huidige gezondheidstrend kun je bijna niet anders. Voor je carrière geldt eigenlijk hetzelfde: ook daarin wil je sterk en flexibel zijn, en doorgroeien. Ook hier betekent het dat je niet moet stilzitten. Al helemaal niet als een zacht stemmetje diep vanbinnen aangeeft dat het zo echt niet lang meer gaat – dat je stiekem best wat anders zou willen.

Dat is wat Sanne Claassen-Van Daal (32) het liefst tegen iedereen wil zeggen: wees niet bang om eerlijk te zijn naar jezelf en luister er ook naar. Ze kan het weten. Zelf werkte ze in loondienst bij een groot uitzendbureau, als senior intercedent en uiteindelijk zelfs als businessmanager. Maar de focus kwam steeds meer te liggen op de processen en het door haar gelauwerde contact met de klanten en kandidaten werd daardoor stukken minder.

‘Ik had leuke collega’s, een mooie auto en een fantastisch salaris, maar na verloop van tijd werd ik er steeds minder gelukkig van. Niet dat ik dat meteen merkte, maar achteraf zie ik wel dat mijn gebrek aan energie daarmee te maken had. Ik sportte niet meer en zelfs mijn grote passie voor koken verdween naar de achtergrond. Daarbij haalde ik op een gegeven moment zo weinig voldoening uit mijn werk dat ik het nauwelijks meer kon opbrengen die vijftig uur per week te maken.’

Het was haar eigen echtgenoot die haar de ogen deed openen, vertelt ze. ‘Hij heeft tien jaar als zelfstandige in de creatieve sector gewerkt, was daar zelfs universitair voor opgeleid, maar toen de budgetten in die branche steeds kleiner werden heeft hij zich laten omscholen. Hij werkt nu als laborant en het grappige is: opnieuw heeft hij zijn passie gevonden. Maar als je hem dat tien jaar geleden had gevraagd, dan had hij je nooit geloofd.’ Dat haar moeder een paar jaar geleden overleed deed haar bovendien inzien dat we nú leven, en niet later.

Inmiddels is ze de trotse eigenaar van arbeidsbemiddelingsbureau &Zo, waarbij de kandidaten en wat bij hen past minstens even belangrijk zijn als de vacature die ze eventueel gaan vervullen. Want daar gaat het om, vindt ze, dat je goed in je vel zit op je werk. Dat je wordt gewaardeerd en gehoord en dat je om drie uur ’s middags naar huis kan als dat nodig is – en andersom: dat je best een keer op een zaterdag de handen uit de mouwen wilt steken.

Zelf stapte ze allereerst naar haar leidinggevende, bij wie ze aangaf dat ze het zo niet langer wilde. Claassen-Van Daal: ‘Want je hoeft echt niet per se naar een andere werkgever, wellicht valt het onderling op te lossen door middel van een aangepast takenpakket. Bij mij was dat geen optie. Vrienden hebben me toen wel voor gek verklaard hoor, dat ik mijn baan liet schieten. Ik kreeg regelmatig vragen of het wel oké ging, toen ik niet met een dure sportuitvoering aankwam maar in een oude Japanner. Ik had geweldige secundaire arbeidsvoorwaarden, maar die maakten me niet gelukkig. De beloning van blij zijn en energie hebben is vele malen groter.’

Het is natuurlijk makkelijk gezegd, ‘even’ iets anders zoeken. Alsof iemand anders even je huur of hypotheeklasten ophoest als het jou vanwege die reden tijdelijk niet lukt? In de praktijk is daar echter vrijwel geen sprake van, vertelt Claassen-Van Daal. ‘Hbo’ers komen op dit moment heel gemakkelijk aan het werk en er is zelfs sprake van een omgekeerde situatie ten opzichte van vlak na de crisis: er is met de aantrekkende economie zo’n vraag naar hooggeschoolde mensen dat je zelfs in de positie bent om een heel riant salaris te vragen.’ Daarbij is de zekerheid die je dacht te creëren een vorm van schijnveiligheid, legt ze uit, want met de komst van de transitievergoeding kan ook iedereen met een vast contract zó aan de kant worden gezet.

Het allerbelangrijkste, benadrukt de arbeidsbemiddelaar: als je ’s ochtends te vaak zuchtend je bed uitkomt en regelmatig afspraken met vrienden verzet omdat je werk te veel energie vergt, dan moet er wat gebeuren. Want leuk werk is echt niet altijd leuk, maar geeft je wel een positief, voldaan gevoel. Claassen-Van Daal: ‘Om je carrière in goede conditie te houden moet je echter wel blijven luisteren naar jezelf, om vervolgens veranderingen te maken als dat nodig is.’

Oh, en zelf kreeg ze na haar gedurfde carrièrestap ook ineens energie om weer te gaan sporten.

Bron: Intermediair