Kun jij na de 10de van de maand geen leuke dingen meer doen omdat je geld op is? Geldcoach Renée Lamboo geeft je een truc die dat probleem in één klap oplost.

Ik zag laatst online een plaatje voorbijkomen. Het was een grafsteen en er stond op: ‘Hier rust mijn salaris. Geboren: de 25ste. Overleden: al rond de 5de van de maand.’ Er stonden tientallen reacties onder. Van mensen die het herkenbaar vonden en dat nog om te gieren vonden ook. Er werden zelfs anderen getagd. Je beste vriend(-in) even taggen onder het bericht, zodat de hele wereld weet dat hij of zij niet met geld om kan gaan. En bedankt!

Een paar jaar geleden had je mijn naam er ook onder kunnen zetten, hoor. Wanneer ik mijn salaris binnen had, spendeerde ik alsof ik zojuist bezoek van Gaston had gehad. Etentjes, kleding kopen. Ik voelde me zo rijk dat ik de hele kroeg trakteerde op een rondje. Nog geen twee weken nadat dat geldschip binnen was gevaren, was de lading al uitgegeven. Opperdepop. De rest van de maand kon ik op geen enkele sociale uitnodiging ingaan. Sorry jongens, het geld is al op. Ga maar bingoën zonder mij.

Dit probleem is heel makkelijk te verhelpen. Bij mij was het verleden tijd vanaf het moment dat ik mijn speelgeld (om leuke dingen mee te doen) door tweeën deelde. De helft liet ik op mijn rekening staan wanneer mijn salaris werd gestort. Dat mocht uitgegeven worden. De andere helft van dat bedrag zette ik ver weg op een spaarrekening bij een andere bank. Pas op de 5e van de maand maakte ik het over naar mijn betaalrekening.

Zo kreeg ik niet de kans om alles in een keer over de balk te gooien. En als ik het eerste deel van het geld wel meteen uitgaf, kwam er op de 5de altijd nog wat binnen. Kon ik gewoon lekker mee naar de bingo.

Het is zo simpel. Dat is geld wel vaker, trouwens. Het moeilijke hieraan is enkel en alleen om van dat tweede deel van je speelgeld af te blijven. Het ergens anders neerzetten helpt. Dat is stap 1. Wat dan stap 2 is? Gewoon jezelf een schop onder je kont geven. Ik weet dat de wereld lijkt te draaien om consumeren. Je voelt je misschien soms een kind in een speelgoedwinkel. Je wilt alles hebben, ervaren en kopen.

Maar, newsflash: je bent geen kind meer. Je bent een volwassen man of vrouw met verantwoordelijkheden (ja, eng he?!) En daar hoort verstandig(-er) met je geld omgaan bij. Je kruipt ook niet iedere avond meer bij je moeder op schoot, toch? Je smeert ook je eigen boterhammen. Dat was ook wennen. Net als je geld niet iedere maand over de balk smijten. Probeer dit eens. Je zult zien dat je spaarzamer met je geld wordt en niet meer iedere maand smachtend naar payday uit hoeft te kijken. En, ik kan je vertellen, dat voelt heel relaxed én volwassen.

Bron: Intermediair