Op de werkvloer kom je allerlei nare types tegen, van wrekers tot energieverslinders. Ze manipuleren, schenden intermenselijke regels en ontlopen hun verantwoordelijkheid. Psycholoog Jörg Berger legt uit hoe je die lastposten moet aanpakken. En hoe je ze kunt vergeven.

Hoe overleef ik praatjesmakers, negatievelingen en grensoverschrijders? Psychotherapeut Jörg Berger legt handig en compact uit hoe je die etterbakken moet aanpakken.

Iedereen heeft er wel een. Zo’n moeilijke collega, waarvan we ons afvragen hoe het komt dat hij/zij na al die jaren nog steeds ongehinderd treurnis en conflicten om zich heen verzamelt. Neem de negatieveling, die het altijd somber inziet. Of het nu om de fruitvliegjes bij de afdelingsijskast gaat of jouw hardlooptraining (‘denk je soms dat je de marathon kunt lopen?’), hij heeft altijd een apocalyptisch verhaal klaar. Complimenten geeft de negatieveling alleen als hij een verhaal paraat heeft waaruit blijkt dat hij die marathon veel sneller loopt.

Ook heel naar, maar dan totaal anders, zijn de vermijders. Een bezoek aan de tandarts stellen zij uit tot ze meerdere kiezen missen en wel moeten. Vooral een probleem voor henzelf, zou je zeggen. Maar vermijders wachten ook tot het laatst mogelijke moment om te bekennen dat jullie project misloopt, zodat jij met de gebakken peren zit.

Met wrekers is het oppassen geblazen. Ooit heb jij ze dwarsgezeten en vroeg of laat is het payback-time. Een wreker weet kleine acties in te zetten om jou het leven zuur te maken. Je krijgt te laat een werkschema, zodat je de kinderoppas extra moet inzetten. Of hij verspreidt laster over jouw functioneren, waarna hij van jouw ellende geniet.

De Duitse psycholoog en psychotherapeut Jörg Berger schreef over deze kwalijke sujetten een boek: Hoe overleef ik moeilijke mensen? In zijn praktijk behandelt hij regelmatig slachtoffers van deze ellendelingen, en af en toe ook een boosdoener. Door zijn praktijk herkent hij ook enkele instrumenten van de moeilijke types: manipulatie, schenden van intermenselijke spelregels, ontlopen van verantwoordelijkheid en misleiding.

Om te voorkomen dat jij als lezer ook slachtoffer wordt, heeft Berger zeven archetypen beschreven. Dat is wel vaker gedaan, maar de Duitser uit Heidelberg blinkt uit in het vinden van oplossingen. Hoe pak je zo’n lastpost aan? En kun je ze ook vergeven?

Zo kun je een negatieveling in de war brengen met vreemde gebaren of door het onderwerp van het gesprek onlogisch te veranderen, zodat ze de draad kwijtraken. Spreek ze daarna voorzichtig aan op hun gedrag. Onthoud dat het zielenpieten zijn, en dat hun gezanik voor jou geen enkele waarde heeft.

Vermijders staan voortdurend doodsangsten uit. Help ze in kleine stapjes hun angsten te confronteren. Bij wrekers is de belangrijkste regel dat je niet op jouw beurt wraak op hen moet nemen, dan beland je in een oneindig conflict. Wees op je hoede en probeer de eerste stap van de wreker te herkennen. Maak hun irritatie bespreekbaar en leg uit wat ze met hun wraakzuchtige gedrag uitrichten.

Bron: Intermediair